Szakmai önéletrajz

Nevem Blaskó Csaba, 1967.08.09.-én születtem Gödöllőn. Alapfokú tanulmányaimat Hévízgyörkön folytattam, az érettségit a Török Ignác Gimnáziumban tettem le 1985-ben.

Kilenc évesen kezdtem el a népzenével ismerkedni, Szaszkó Józsefhez jártam citerázni. Gimnáziumi tanulmányaim alatt kezdtem el táncolni a gödöllői egyetemi együttesben, később a Műszaki Egyetem csoportjában, majd a Bartók Táncegyüttesben.

Tizenöt évesen kezdtem el a hegedűtanulást. Két évig az aszódi zeneiskolába jártam Szegedi Józsefhez, majd a Főv. III. ker. Állami zeneiskolába, ahol már volt népzene tanszak. Itt négy évig tanultam Jánosi Andrástól és egy évig Ökrös Csabától.

Időközben megismerkedtem Kallós Zoltánnal és az ő, illetve tanáraim inspirálására egyre többet jártam Erdélybe gyűjteni és tanulni. Kallós irányítása nyomán eljutottam az akkor (még) élő legjobb prímásokhoz, és így „elsőkézből” tanulhattam tőlük. Ezek a prímások: Kodoba Béla, Kodoba Márton, Maneszes Márton, Ilka György (ifj.), Paradica Mihály, Horváth Elek, Neti Sándor, Nonica Miklós, Halmágyi Mihály, Zerkula János. Természetesen, határainkon „innen” is megkerestem, illetve tanultam nagy prímás egyéniségektől: Szekeres Tibortól, Orsós Kiss Jánostól, Murzsa Gyulától.

Az aszódi zeneiskolában 1989-ben indult a népzene oktatása, és itt kezdtem el tanítani. Aszódon 1996-ig dolgoztam. Ekkor alakult meg első zenekarom a Tarisnyás zenekar.

Elsősorban a Muharay Elemér Népi Együttes zenei kíséretét láttuk el. A népi együttes nagyon jó „iskola” volt, itt tanultam meg „tánc alá” muzsikálni. Rendkívül sokat köszönhetek Rónai Lajosnak (az Aszódi Zeneiskola igazgatójának) és Szegedi Józsefnek, első hegedűtanáromnak.

Felsőfokú zenei tanulmányaimat 1992-ben kezdtem el a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán, és 1996-ban végeztem. Időközben, 1993-ban megalakítottuk a Galga zenekart. Az alapító tagok: Blaskó Csaba, Karacs Gyula és Pachert András. Egy évvel később csatlakozott hozzánk Unger Balázs és később Pál István. Ezután három évig tanítottam a budafoki zeneiskolában és 1998-ban a zenekarommal meghívást kaptunk a Magyar Állami Népi Együttesbe. Itt 7 évig láttuk el az együttes zenei kíséretét. Ekkor kezdtem el fúvós hangszerekkel foglalkozni, elsősorban tárogatóval és szaxofonnal.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem „Tanári mesterképzési szak”- át 2011-2012-ben végeztem el.

elenlegi zenekarommal három éve látjuk el az „Aranytíz” táncház zenei kíséretét. Ez a klub a híres Molnár utcai táncház „utódja,”ami 1976-tól folyamatosan működik. A táncházban való muzsikálást rendkívül fontosnak, és hasznosnak tartom, hiszen itt valós közegében – nem színpadi produkcióként – „működhet” a zene-tánc, illetve ennek szerves egysége.

2003-tól tanítok a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskolában, ahol Bodza Klára vezetésével 2002-ben kezdődött a népi énekoktatás.

Iskolánk az ország legnagyobb létszámú népzene tanszakát mondhatja magáénak, így jelentős utánpótlása az akadémián folyó népzeneoktatásnak. Jelenleg is itt dolgozom.